Over ons

Hoewel de naam pas na de oorlog werd bedacht, was de basis gelegd in 1937. Oprichter Frans Tukker, mijn grootvader, was voordat hij voor zichzelf begon procuratiehouder voor een chemiehandel in Rotterdam genaamd Vos & Co. 
In de eerste periode bestond de handel voornamelijk uit ruwe grondstoffen die verhandeld werden. Maar niet alleen grondstoffen, ook zeep en allerhande kappers artikelen passeerde de revue. 
De handel floreerde en de kleine handelsonderneming kreeg wat vlees op de botten. Let wel dat we hier in de nadagen van de grote depressie zitten. Armoede was alom in deze periode en de kleine wijken in oud Rotterdam noord waren geen uitzondering. Desalniettemin ging het, al zij het door hard werk en een goed netwerk aan contacten uit zijn Vos & Co. Periode, voor de wind.

De wind zou hem, en wat dat betreft bijna iedereen in west Europa, hard uit de zijlen worden geslagen. Voor Nederland viel het doek in de noodlottige mei-dagen van 1940. Nadat Rotterdam op de middag van 14 mei werd gebombardeerd, capituleerde Nederland en verdween het onder de hak van de Duitse horde. 

Mijn grootvader was voordat hij de chemie handel in ging jarenlang militair geweest en was foerier met de rang van sergeant. Helaas heb ik nooit kunnen achterhalen welke eenheid hij bij gestationeerd was. Wel weet ik dat hij ook daar vele contacten had overgehouden die hem de komende jaren goed van pas zouden komen. Zwarte handel floreerde tijdens de bezetting en zijn leger contacten maakte hem een uitgelezen persoon om hand en spant diensten te verlenen aan het verzet. Handel in waren als zeep, loog maar ook diverse smokkelwaar waren van de dag en met behulp van een oud werknemer van de HTM, (Haagsche Tram Maatschappij) en een oud tram paard werd smokkelwaar van Scheveningen naar Loosduinen vervoerd, recht onder het oplettende oog van de Duitse soldaten. Een leuke anekdote uit deze periode betrof eerdergenoemd paard dat dusdanig getraind was om tussen de tramrails te lopen en daar tamelijk halsstarrig tussen bleef lopen… Het beest wist van geen wijken, en zo was het dat, met een wagen vol smokkelwaar, mijn grootvader op de bok, recht de armen van de Duitsers in reed. Met het zweet op het voorhoofd en de paniek toeslaande, resteerde hem slechts één mogelijkheid van ontsnappen.. van de bok afspringen en de eerste de beste steeg induiken en via tuintjes, poortjes en achteraf paadjes te ontkomen aan de bezetter. Het mag gezegd worden dat als dit scenario iets anders had gelopen, het voor hem een enkeltje Waalsdorpervlakte had betekend; wat op zijn beurt weer in houdt dat ik hier niet had gezeten om dit stukje bedrijfshistorie te schrijven, u dit niet had gelezen, Superli niet had best… goed, u snapt waar ik heen wil..

Om een lang verhaal iets beknopter te houden, de jaren gingen voorbij en we vinden ons wederom in mei, enkel nu de 5de mei 1945. BEVRIJDING! Of toch niet… hoewel we ontdaan waren van de wrede bezetter die zich flink had laten gelden de afgelopen jaren, lag het land in puin. Er was tekort aan werkelijk alles. Dus! Er was weer werk aan de winkel voor een ieder zichzelf respecterend foerier annex sjacheraar.

… ik vergeet te vermelden dat op 15 februari 1944 Frans vader werd van mijn vader Lex. Zijn gezin had een veilig heenkomen gevonden bij een oude dienstmaat die een boederij hadden nabij Opheusden.

Goed, terug naar het verhaal… De oorlog voorbij, land in puin en werk aan de winkel. De wederopbouw ging van start. Bouwen aan een nieuwe toekomst. Een nieuw pandje aan de van Mussenbroekstraat in Den Haag was het eerste adres. Samen met een andere ondernemer die in de parfumhandel was gedoken ontstond hier een van de eerste kapperswinkels in Den Haag. Omstreeks 1950 komt eindelijk de naam ten tonele. “Handelsonderneming Ebeli”. Ik hoor de oplettende lezer nu achter het oor krabbelen…de zaak heet toch Superli? Ahh correct! Die naam kwam een paar jaar later toen Frans de zaak in zijn eentje voortzette en zijn toenmalige compagnon de spreekwoordelijke kuierlatten had aangetrokken. Het is hier dat de “Handelsonderneming Superli”dan eindelijk is zijn definitieve naam heeft gekregen.

De jaren gingen verstreken, de zaak groeide en verhuisde naar de Doumeriestraat in Scheveningen in 1963 naar de Lynckerstraat in Den Haag, nummers 13, 22h en 22i. Hier bloeide de zaak veder op. In 1976 was het voor mijn grootvader wel bekeken. De man toen 68 en was er wel klaar mee. Het werk werd hem te zwaar en de tijd was daar om afscheid van te nemen. Mijn vader had enkele jaren daarvoor op de zijlijn reeds zijn intreden gedaan. Niet actief op de vloer behalve om af en toe een extra handje toe te steken als het erg druk was, maar voornamelijk om de administratie en de boekhouding te doen. Mijn vader was wat dat betreft een echte boekhouder. Voordat hij de zaak overnam was bekleedde hij een hoge functie bij de Belastingdienst, maar hier was het ook niet alles en hij kon zijn vader ook niet laten stikken. De carrière switch deed zijn intreden en zo ging Lex van ambtenaar naar shampoo-boer… een oneerbiedige term voor cosmetica producenten.

De periode 1976 tot 1980 waren bijzonder goed voor Superli en de zaak was één van de Go-To-places voor haar- en kappersproducten. BN’ers en tante Truus van op de hoek, en uiteraard vele anderen waren met regelmaat van ’s morgens tot sluiten aan de grote koffietafel te vinden. Succes komt natuurlijk altijd met een prijskaartje en voor Superli kwam deze in de vorm dat de zaak nogal uit zijn “vestje aan het groeiten” was. De neutralisatie klotste spreekwoordelijk tegen de plinten op en je kon geen meter verzetten zonder ergens tegenaan te botsen, omver te lopen of te struikelen over dozen. Tijd om uit te breiden dus. Zo kreeg Lex een tip van Ed van Seventer, de toenmalige directeur van de firma S. Mok in Moerkapelle, dat het pand tegenover hen te huur werd aangeboden. Een oude aardappel schuur waar in de voorgaande jaren een witgoed handeltje en een schoonmaakbedrijf  “De Zon” had gezeten. Dit laatste is tot de dag van vandaag nogsteeds in het pand te zien aangezien er een muurschildering is van 3 bij 4 meter van een lachende zon… 
Een perfecte locatie en zo gezegd zo gedaan, Superli kreeg zijn tweede vestiging. De locatie Den Haag werd de verkoopdivisie en de productiedivisie vestigde zich in Moerkapelle waar het tot de dag van vandaag nog steeds is te vinden.

De jaren die volgde waren goede jaren. De zaak groeide gestaag maar zoals met geschiedenis nogal eens het geval is, herhaalde deze zich. Tijd voor vaders om te stoppen. Ik was zelf op 16 jarige leeftijd al de zaak in gegaan. In eerste instantie om even te helpen in de zomervakantie. Ach, je weet hoe dat gaat toch? Je helpt een paar dagen mee op de zaak, je knippert wat met je ogen en zo ben je 24 jaar verder en werk je nog steeds op de zaak. Vaders wist niet van wijken en ging ondanks dat hij de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt gewoon door. Het zou een terminaal ziektebed worden eer hij de touwtjes definitief uit handen zou geven. Dit gebeurde ook…

Mijn vader overleed aan de gevolgen van kanker 1 dag na zijn verjaardag op 16 februari 2021 en plots sta je er dan ineens alleen voor. Moeders zat uiteraard ook in de zaak maar die heeft onderhand ook de 68 reeds achter zich gelaten dus die is ook wel aan wat rust toe. Maarja…wat nu..

…stoppen. We kappen er mee. Streep eronder, zand erover. Brieven gestuurd, klanten geïnformeerd en dat was het einde van Superli. ….zou je denken, maar mooi niet!

Onverwacht kwam er een helpende hand. Wesley en Jolanda van Majuba, een familiebedrijf waarmee  mijn vader al 10-talle jaren zaken deed, eveneens over de generaties heen wilde de zaak voortzetten en Superli weer nieuw leven in blazen. En zo zijn wij, na een lang relaas, eindelijk beland bij vandaag. Oude familie eruit, nieuwe erin. Met nieuwe gezichten maar toch vertrouwd is Superli wederom het familie bedrijf wat het al die jaren lang is geweest en de wederopbouw gaat van start en de spreekwoordelijke cirkel is weer rond.

Einde.

Maar niet helemaal… ikzelf blijf aan de zijlijn en achter de coulissen een oogje in het zijl houden als adviseur. Wie weet naar wat voor verhalen dat allemaal weer toe gaat leiden. De vierde generatie heeft zijn intreden gedaan, en de 5de zal vast niet te lang op zich laten wachten. De toekomst ziet er voor Superli weer goed uit en ik kan met een gerust hart onze oude zaak aan haar nieuwe eigenaren overdragen…

Jeroen Tukker
Superli Kosmetika Productie Divisie
3de generatie 1996-2022